dinsdag 1 november 2016

KOPPENBERGCROSS

Historiek

De Sint-Pietersvrienden braken in 2011 en 2010 alle records. Onze eenentwintigste en tweeëntwintigste cyclocross kregen een ongeziene massa toeschouwers op de been. En ook de voorbije jaren stonden de toeschouwers rijen en rijen dik. Een immense stap, als je ziet waar de club pakweg twintig jaar geleden stond. Een terugblik op onze geschiedenis.

Nauwelijks een hand hoog waren de Sint-Pietersvrienden al aan het organiseren. Het plaatselijk leven kruidden wij sinds onze oprichting in 1969 vooral met sportieve specerijen: oorspronkelijk ponykoersen, later motorcrosswedstrijden, nog later wielerwedstrijden op de weg voor liefhebbers.

Onze roeping vonden we in 1988, met de organisatie van veldritten. De eerste drie in de rij werden nog georganiseerd op Den Doorn in Eine, maar in 1991 weken we uit naar de Koppenberg. Op de flanken van Vlaanderens meest beruchte helling lag een omloop beschikbaar met internationale allures en een Zwitserse look.

Het succes ging sinds de verhuis in stijgende lijn. In 1993, ‘94 en ‘95 werd, na enkele spijtige overlijdens in onze rangen, niet georganiseerd. In 1996 namen we op een bescheiden manier de draad terug op en daarna ging het alleen maar crescendo. In 2002 sloten we onze Koppenbergcross bij de Gazet van Antwerpen Trofee aan. Meteen de aanzet voor de Sint-Pietersvrienden om zich helemaal op te werken naar de wereldtop.